LAMMKÖTT

Lammen föds mellan januari och maj. De är korsningar av olika raser såsom texel, finull och shopshire. Huvudsakliga födan är mammans mjölk och bete när det är säsong. Inne på stall ges ensilage och vid behov ekologiskt kraftfoder.

 

Vid ca 6 månaders ålder slaktas lammen på ett privatslakteri i Sjöbo, skåne. De åker ca 1,5tim i en rymlig lastbil direkt ner till slakteriet.

 

Lammen väger från 16kg/hel och du kan beställa i hela eller halva. Köttet säljs med ben.

Lammkött finns för beställning i 3 alternativ:

 

1) HELFALL - Du får hela lammet i ett stycke så du själv kan stycka upp delarna som du vill.

PRIS 100kr/kg

2) STYCKAT I DELAR - Alla delarna är styckade efter ert önskemål men du får själv packa i påsar.

PRIS 115kr/kg

3) VACCUMPACKAT - Alla delarna är styckade efter ert önskemål men de är även packade så du kan lägga dem direkt i frysen.

PRIS 140kr/kg

 

STANDARDLÅDA FÖR LAMM

- Hel stek

- Knäckta revben

- Sadel i kotletter

- Bog och hals i 3,5cm tjocka skivor så ni kan göra grytbitar eller mala till färs.

 

Du kan självklart göra egna önskemål men när det gäller findetaljer som t.ex. entrecote eller filé måste ett helt lamm beställas. Det måste  även vara ganska stort för att det ska vara lönt så jag avgör vid varje slakt om det är möjligt Det tillkommer  då en engångskostnad på 400kr utöver kilopriset.
Färs finns inte som ett alternativ utan det får ni göra själva.

Inälvor går att beställa i mån av tillgång PRIS 60kr/kg.

 

OBS! BEGRÄNSAD SLAKT AV NÖT UNDER 2017-2018 DÅ JAG STÄLLER OM I PRODUKTIONEN

NÖTKÖTT

Vid ca 6 månaders ålder köps kalvarna in från ekologiska dikalvsuppfödare. En del har jag kontakt med och en del går genom förmedling. Det är korsningar mellan olika köttraser som t.e.x. limousine, simmental och angus. Det är mestadels kvigor som köps in.

Här får de växa i egen takt med gräs som huvudföda tillsammans med mineraler och saltsten.

Vid ca 2 års ålder slaktas djuren på ett privatslakteri i Sjöbo, samma som lammen. Köttet hängmöras i minst 10 dagar för att få god och mör smak.

 

Det finns två alternativ av nötkött:

1)  BASLÅDA - INNEHÅLLER 1/4 (en kvart) oxe/kviga. PRIS 140kr/kg

Det motsvarar ca 40-50kg benfritt kött fördelat på ca 40% detaljer och 60% färs. Det är svårt att beräkna exakt vikt då levandevikten inte är bestämd innan slakt. Allt kött är benfritt, vaccumpackat och märkt med delens namn. Baslådan består av två delar:

LÅDA1                                          LÅDA2

fransyska                         färsen packas i påsar om ca 5kg

rostbiff                           Om man själv vill mala köttet går

rostbiffkappa                    det bra, då packas malköttet

högrev                              i påsar om ca 5kg

bog                     

innanlår               

entrecote

spetsbringa

flankstek

oxfilé

ytterlår

nötrulle

ryggbiff
lägg


2) SPECIALLÅDA - INNEHÅLLER samma kött som ovan men packat i mindre lådor. De innehåller ca 8-10kg kött inkl. färsen. PRIS 150kr/kg

LÅDA 1            LÅDA 2         LÅDA 3                     LÅDA 4

ryggbiff          oxfilé            entrecote                  innanlår

rostbiff          fransyska       ytterlår                    högrev

bog                 nötrulle          spetsbringa               flankstek el.

                                                                         rostbiffkappa

5-6kg färs     5-6kg färs       5-6kg färs                 5-6kg färs


inälvsdelar i mån av tillgång, pris 60kr/kg

märgben 45kr/kg

 

Under 2016 gjordes försök att kläcka fram egna kycklingar för uppfödning till slakt. I december slaktades ca 8månaders ungtuppar med gott resultat.
Detta är en gren som kommer att utvecklas under 2017, så där kommer mer information. Tyvärr fungerade inte kläckaren som jag ville men vi siktar på start under 2018.

GRISKÖTT
Grisarna jag har är av mest linderödsras. Det är en gammal svensk lantras som inte behöver växa så fort utan blir bättre vid "lagom" utfodring.
De bor med sin mamma i minst 8 veckor och sedan följs de åt i grupp till slaktmognad. På sommaren går de ute i hagar och har då möjlighet till att både böka och bada gytjebad. De som inte får plats i de flyttbara hyddorna på vintern flyttas inomhus där de har tillgång till rastplatta utomhus.
Deras huvudsakliga foder är spannmål som odlas på gården och när det inte räcker till så köps det in ekologisk spannmål från en annan eko-odlare.
Vid ca 12-15månaders ålder slaktas de på bassholma slakteri utanför munka-ljungby.
försäljningsvikten beräknas på slaktad vikt utan huvud.
Det finns tre alternativ att beställa:

1) HELFALL: grisen kommer i ett stycke(beställer du en hel blir det två st.) och du får själv stycka i delar   
PRIS 100KR/KG

2) HEL GRIS: styckad och förpackad i låda så du själv får packa i påsar. Vikt ca 50-70kg
 PRIS 115KR/KG
3) HALV GRIS: styckad och förpackad i låda så du själv får packa i påsar. Vikt 25-35kg
PRIS 115KR/KG

organ och späck vid mån av tillgång 60KR/KG

Styckningslista mailas ut vid beställning men i en halva ingår bl.a. färs, karré, bog, kotlett, skinka, lägg och revben.